Z5

Z5
Catalansin kotikentän seinältä löytyi jalkapallokulttuuria. Vaikeasti suomennettavissa, mutta koitetaan:" Elämä on lahja, onni ja taistelu." Futiskentälle sopisi ehkä paremmin käännös:" Elämänlahja on onni saada kamppailla!"

sunnuntai 23. syyskuuta 2012

Match amical eli "Nyrkit heilumaan, pojat !"


Sarja-avaus meni siis mönkään. Tätä surkeutta lähdettiin paikkaamaan kovalla treeniviikolla ja viikonlopuksi sovitulla harjoitusmatsilla. Näitä sarjan ulkopuolisia pelejä kutsutaan täällä nimellä match amical eli vapaasti suomennettuna ystävyysottelu. Kovin kummallista on se, että noissa "ystävyysotteluissa" on käynyt tällä kaudella vähän niin kuin vanhoissa elokuvissa Don Camillolle, tämän järjestäessä Pepponen kanssa kylien välisiä otteluita. Nyrkit viuhuvat ja ystävyys ei ensimmäisenä tule mieleen ottelua seuratessa.

Alkuun vähän toisintoa viime kaudesta, sillä ensimmäiset 31 minuuttia suomalaispeluri istui penkillä pelin aaltoillessa tuon ajan tasaisena. Päästyään kentälle peli ratkesi hänen maalillaan 33:lla minuutilla. Tosin ennen tätä oli nähty jo yksi tulinen tunteenpurkaus, kun vastustaja huitaisi ASA:n pelaajaa kyynärpäällä kasvoihin ja tämän johdosta ensimmäiset nyrkinvaihdot toimiteltiin siis alkuminuuteilla.

Ensimmäisen puoliajan loppu ja toisen alku siirtävät otteen täysin ASA:lle ja peli on ratkenneena lukemiin 1-5. Tässä vaiheessa ensimmäisen kerran, ehkä palkinnoksi hyvin pelatusta matsistaan pelimiehemme päästetään lähes oikealle pelipaikalleen vasemmalle alakertaan. Nyt on puolustus kunnossa ja vastustaja turhautuu, kun se ei saa mitään aikaiseksi. 

Lopullinen korkki ketsuppipullosta pamahtaa auki, kun oma suomalaisemme ottaa pallon vastustajan hyökkääjältä aivan 100-0 ja lähtee nousemaan ylöspäin noin 85. minuutilla. Tuo nöyryyttävä temppu kostetaan heti takaapäin viikatteella ja kun pelurimme istuu maassa kiroilemassa, tulee ylhäältä vielä nyrkki naamaan. Samassa koko kenttä on mätkimässä toisiaan, suomalaispelurin istuessa maassa ihmettelemässä mitä oikein tapahtui. Jopa vastustajan maalivahti juoksee esittelemään vaarallisia karatepotkujaan nappikset jalassa ja kaaos on täydellinen. Tuomari viheltää pelin loppuneeksi ja vanhemmat ryntäävät kentälle kiskomaan poikia irti toisistaan.

Sitten huudetaan vähän vanhempien välillä, kenen poika on syyllinen ja kenen taas ei. Tuomarikin saa kuulla osansa. Mutta niin nopeasti kuin kaikki alkoikin, yhtä nopeasti kaikki on ohi. Ranskalaiseen tapaan koko häslinki loppuu kuin leikaten ja tilanne palautuu normaaliksi. Yht' äkkiä on juuri äsken tapahtunut tappelu lähes kokonaan unohdettu ja pojat painuvat koppeihinsa. Voittajat juhlivat ja häviäjiä harmittaa. Viimeiseksi annetaan vielä poskisuukot oman joukkueen vanhemmille ja sitten lähdetään kotiin katsomaan mitä hyvää se mere-cherie on sunnuntailounaaksi laittanut?

Eikös ne Don Camillo elokuvatkin aina päättyneet kaulaileviin vihamiehiin, joita kuitenkin enemmän yhdisti rakkaus yhteisiin asioihin, kuin vihanpito. Kuin isot lapset, jotka eivät voineet välttää kiusausta, kun mahdollisuus kunnon voimainmittelöön avautui? Niinpä niin.

 Täällä väkivalta on osa peliä, mutta tappeluiden seuraukset usein kuitenkin onneksi aika laihoja.

sunnuntai 16. syyskuuta 2012

C'est parti, saison 2012 - 2013


Kausi saatiin viimein käyntiin, kun alueen palloliitto sai otteluohjelmansa kasaan. Tätä ihmettä odoteltiin viime hetkille ja vasta viikkoa ennen kauden alkua saimme selville sarjan alkamisen  päivämäärän.

ASA 2:n osalta pohjatyö jäi todella vajaaksi, kun harjoitusmatseja kertyi vain kaksi. Valmennuksella oli kieltämättä myös hieman epäonnea, kun Avignonin turnaus peruuntui, mutta muutoinkin homma tuntui lähteneen lapasesta. Omalla pelikaanillamme oli kauden alla kertynyt treenimatsien minnutteja vain 45, mikä on kaikin tavoin punnittuna kovin vähäinen määrä. Ensimmäinen sarjamatsi oli siis käytännössä myös syksyn ensimmäinen kunnon ottelu.

Kovien karsintojen jälkeen keväällä tunnelmat olivat korkealla, kun molempien ASA-joukkueiden taso näytti kovalta. Syksyn tullen ilmestyi kuvaan kuitenkin "discrimination" ja meidänkin piti jo ryhtyä kyselemään valmentajalta, josko peliaikaa siunaantuu ollenkaan? Harjoitusotteluiden kokoonpanoissa nimittäin pelasi yllättäin 3-4 eri valmentajien poikaa, joista tasan yksi vastaa pelitasoa ympärillä. Lopuilla kolmella ei pitäisi olla mitään asiaa kentälle tällä tasolla. Tuloksista tulikin melkoisia turpalöylyjä ja seuranneiden mielenosoitusten vuoksi kolme poikaa erotettiin määräaikaisesti joukkueesta. Näin siis valmennus laittoi omaa epäreiluuttaan kommentoineet pojat kärsimään.

Oli onni ettei oma poikamme ollut tuolloin kokoonpanossa ollenkaan, sillä ulkomaalaiselta tuskin olisi hyväksytty minkäänlaista naamanvääntelyä tuossa tilanteessa. Tämä on erinomainen muistutus ulkomaille lähteville pelaajille siitä, ettei negatiivisia tunteita saa päästää valmennuksen tietoon. Jos harmittaa, se pitää purkaa nurkan takana tai jossain muualla. Kentällä pitää painaa alusta loppuun oli tulos mikä hyvänsä ja kannustaa muita posittivisella tavalla. Näin saatat aika ajoin päästä samalle viivalle muiden kanssa.
 
Ykkösvalmentajalle hartaasti kirjoittamamme kirje saattoi tuoda hieman tulosta ja sarjamatsissa oli  taas kasassa parempitasoinen porukka, joskin pelikietoon laitetut kolme poikaa siitä puuttuivat. Mikä tärkeintä, suomalainen sai kokonaisen tunnin peliaikaa ja viimeinkin sillä pelipaikalla, jossa varmastikin paras panos joukkueelle tuotetaan. Keskikentällä.

 
 Nappikset ja suojat on tarkastettu. Peli alkaa 16.9.2012. ES Milloises - ASA 2. Piirikunnallista U17-sarjaa Provencen Districtissä.
 Harjoittelematon ja eripuraisen tuntuinen joukkue otti ensimmäisessä ottelussa 4-0 tappion Etoile Sportive Milloisesille, mutta toisen puoliajan lopulla alkoi jo näkyä merkkejä yhteispelin löytymisestä. Onneksi seuraavaan matsiin on taas pari viikkoa väliä ja kenties yksi harjotusmatsi vielä ehditään pelaamaan välissä.
 
Vaikka onkin jo syyskuun puoliväli, helle on kova. Hävityn matsin jälkeen joukkue laitettiin rangaistuslenkille miettimään tekosiaan
Tuleva sarjalohko näyttää kovalta, sillä mukana on vain kaksi kakkosjoukkuetta ja loput kahdeksan ovat ykkösiä. Tämä tarkoittaa kahden ikävuoden sarjajaolla sitä, että pääasiassa pelit ovat vuotta vanhempia vastaan. Mukana sarjassa on Gardanne (25 000 as., kuin Valkeakoski), kolme joukkuetta Marseillesta (n. 1,5 Milj. asukasta) , mm. Septeme, jossa Zidane pelasi, kaksi Aixista (150 000 as.) ja neljä näiden välistä tai ympäristöstä. Pisimmillään pelimatkat tällä kaudella ovat siis 30 km.