Z5

Z5
Catalansin kotikentän seinältä löytyi jalkapallokulttuuria. Vaikeasti suomennettavissa, mutta koitetaan:" Elämä on lahja, onni ja taistelu." Futiskentälle sopisi ehkä paremmin käännös:" Elämänlahja on onni saada kamppailla!"

sunnuntai 12. toukokuuta 2013

"HALTE A LA VIOLENCE"

Kun ajattelee, että Ranskassa on kaksi kovaa ja suurta futisaluetta, PACA (Provence-Alpes-Côte D'Azur)  ja Pariisi, niin on hämmästyttävää huomata kuinka paikallisella tasolla jalkapalloviranomainen pystyy Ranskassa toimimaan - huolimatta alueen koosta. Jopa PACA.n kaltaisella alueella, jossa pelataan kymmeniä sarjoja, muutaman tuhannen  ikäryhmäjoukkueen voimalla, voidaan tehdä hyvinkin radikaaleja ja nopeita ratkaisuja.

Alla oleva tiedotus ilmestyi aluesarjasta vastaavan liiton sivuille viime viikon aikana. Siinä sanotaan, että johtuen useista ja viikkojen ajan jatkuneista väärinkäytöksistä johtuen " PELIT SEIS VÄKIVALLAN VUOKSI" koko Provencen alueella tämän viikonlopun ajan. Maanantaina päätetään koska sarjoja jatketaan, mutta ensin annetaan hieman tunteiden jäähtyä.

Kyseessä olevat 'ansiot', jotka tau'on aiheuttivat, ovat:

·        Toimitsijoihin kohdistuneita aggressioita
·        Pelaajiin kohdistuvia aggressioita ennen ottelua
·        Pysyväis-luonteisia loukkauksia järjestäjien ja piirin parissa toimivia kohtaan

Viimeinen niitti lienee Septemen tappelu, jossa isojen juniorien sarjassa (U17?) olisi mätkitty huhujen mukaan muutama ihan sairaalakuntoon.

Vaikka pitääkin myöntää, että joskus sarjakauden päätöksen lähestyessä jännitys kasvaa itsellänikin suureksi, niin silti yllämainittuun listaan pitää suhtautua erittäin kriittisesti. Kaupungin lähiöissä, jossa viime aikoina on asioita ratkottu Kalashnikovilla ison ruumiskasan verran, on oikeasti ihmisiä, jotka ovat valmiita tekemään ääritekoja lastensa pallopelin vuoksi.

Ja lapset seuraavat mallia perässä: Viimeisin huumejengien uhri oli tällä viikolla 27 luotia vartalossaan kuollut 17-vuotias autoilija(?). Hän oli siis samaa ikäluokkaa niiden poikien kanssa, joiden mukana oma poikammekin palloilee. Saapa nähdä, kuinka Provencen piiri onnistuu pitämään ympäröivät levottomuudet poissa pallokentiltä. Työkaveriani lainaten "Ajat on huonot jopa huumekaupassa.".

Onneksemme pelimiehemme seura Lyunes on hyvämaineisesta lähiökylästä, eikä sitä silti mielletä eliitiksi. Kovin suurta ulkopuolista uhkaa siis tuskin Luynesin peleissä on mukana jatkossakaan. Näin saattaa kuitenkin olla mm. edellisen seuramme, ASA:n kanssa. Heillä nyrkkitappelut kentällä ovat ja varmaankin myös tulevat olemaan osa normaalia sarjapelaamista, kun turhatuneet Marseillen lähiöjoukkueet päättävät näyttää rikkaille Aixilaisille kaapin paikan.

Ilmoitus District de Provencen nettisivuilla:
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
mardi 07 mai 2013 - 14h25   Actualité
   "HALTE A LA VIOLENCE"

Faisant suite aux incidents très graves survenus depuis plusieurs semaines:

·    Agressions sur offciels

·    Agressions sur des joueurs avant la rencontre

·    Insultes permanentes sur les réseaux sociaux envers les instances du District.

Le Président et le Comité de Direction décident d'annuler toutes les rencontres de toutes les catégories du District de Provence du :

Vendredi 10, Samedi 11, Dimanche 12 Mai 2013
Une cellule de crise sera organisée à cet effet le Lundi 13 Mai 2013 à partir de 17H avec les membres de la Commission "REFLEXION - AVENIR" qui seront convoqués en urgence avec la présence du représentant des Arbitres et le représentant de l'UNAF
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Uusi pelaaja ykköseen

Perjantain treenit loppuivat istuskeluun ja pitkiin puheisiin. Tätä oli edeltänyt todella pitkät ja kovavauhtiset neljänneskentän 'karusellit', eli yhden tai kahden kosketuksen pyörivät pienpelit. Jos vauhti uhkasi hiipua, niin valmentaja piiskasi huudollaan lisää liikettä. Ykkösjoukkue treenasi omalla neljänneksellään ja kakkonen omallaan. Koska harjoitus oli ollut rankka ja ilma aika kylmä, tuntui odottelu isästä melko piinalliselta. Sellaisen hikoilun jälkeen istuttiin maassa ja kylmenevässä illassa liki puoli tuntia.

Puheen aikana valmentaja kertoi koko joukkueelle, että nyt ykkösjoukkueeseen on otettu uusi pelaaja. Kertaakaan ennen näin ei ole toimittu, vaan poikia on heitelty ylös sekä alas kummemmin selittelemättä. Nyt kyseessä kuitenkin on poika ulkomailta, joten vaatii kovasti politiikkaa ja erikoisia maneereita, jotta tuollainen pysyvänkaltainen siirto voidaan ranskalaisille pojille ja heidän vanhemmilleen esittää. Yksi entisistä ykkösen pojista joutuikin tekemään tilaa ja sai komennuksen kakkoseen. Valmentajan puheessa oli myös annettu perustelut kaikkien kuullen, miksi näin ja millä ansioilla. Lopulta ykkösjoukkueen valmentaja antoi pojallemme löysän lupauksen, että sarjamatsissa Vitrollesia vastaan hän saa tilaisuuden antaa näytöt.
Tuo näytön paikka tosiaan annettiin, kun sunnuntaina 30 minuutin pelin jälkeen pelimiehemme pääsi omimpaansa, eli kymppipaikalle pyörittämään peliä. Eikä olisi voinut paremmin mennä. Vaikka vastustaja olikin yksi kauden vaisuimmista, niin silti työvoittona tehty maali ja suvereeni keskikentän hallinta antoivat selvän kuvan siitä, että paikka joukkueessa on ansaittu.

Mitä siis oikein on tapahtunut tammi-helmikuun ja toukokuun alun välillä, jotta valmentajan vaihdossa menetetty pelipaikka on saatu valloitettua takaisin?  Vastaus on kovasti työtä kuntopiirissä (jota tehtiin aiempaa raskaammaksi), punttisalia, juoksuharjoituksia, nopeusharjoituksia ja ruokahalua. Ja paljon psyykkausta kovempiotteiseen pelaamiseen. Ja harjoituksissa yrittämistä loppuun asti - ilman kitinöitä. Näistä aineksista on pienet futarit tässä iässä tehty.
Toukokuussa on vielä kaksi sarjamatsia ja kesäkuun alussa viimeinen. Samalla pre-IB lukiossa alkavat koeputket, joten omatoimiharjotus pitänee suorittaa entistä tarkemmin valikoiden. Kun U17-matsin jälkeen alkaneen U15-liigamatsin pelaajat valuivat aiemman ottelun kuluessa katsomoon (U15 DHR Lyunes - Monaco), huomasimme, että he olivat kooltaan isompia kuin monikaan poikamme joukkueessa. Kävi siis selväksi, että pelikovuus ja fyysinen voimakkuus ovat edelleen tiukasti agendalla, kun kesäloman jälkeistä omatoimiharjoittelua aletaan suunnitella.