Z5

Z5
Catalansin kotikentän seinältä löytyi jalkapallokulttuuria. Vaikeasti suomennettavissa, mutta koitetaan:" Elämä on lahja, onni ja taistelu." Futiskentälle sopisi ehkä paremmin käännös:" Elämänlahja on onni saada kamppailla!"

maanantai 7. lokakuuta 2013

Pikku uutisia


Luynesin pallokenttä taas kunnossa

Joku aika sitten paikallislehti uutisoi, että jalkapallokenttä on taas kesäisten vieraiden jäljiltä kunnossa. Kauden alussa joukkueet joutuivat odottelemaan kentälle pääsyä, sillä nurmi oli tauon aikana pahasti vaurioitunut.

Ranskassa kaikenlainen futis lomailee keskikesän, joten kukaan ei kiinnittänyt huomiota kentälle leiriytyneisiin karavaanareihin muutamaan viikkoon. Ihmettelyä herättää tuon laulavan ja
kiertävän kansanosan nokkeluus ja röyhkeys hyökätä korkein aidoin ympäröidyn ja lukitun jalkapallokentän nurmikolle asustelemaan. Liekö viereisellä parkkipaikalla säännöllisesti viihtyvä sirkuksen väki twiitannut vihjeen somessa?

                      "#OMG&LOL aidan takana nurmikko vihertää siististi EVVK rulet GDI!!!#"

 Esimerkillinen tapaus: FC Cote Bleue

Jos joku suomalaisista joukkueista suunnittelee sarjatason nostoa kautta koko junnuasteikon, niin suosittelen tekemään tutustumismatkan FC Cote Bleuen vieraaksi. Joukkue on kahden eri pikkukaupungin yhdistelmä, jonka tavoite on nousta districtistä Ligue Mediterraneaan. Tätä voisi ehkä panostuksena verrata siihen jos junnujoukkue Suomessa tähtäisi jokaisen ikäluokan Suomen mestaruuteen (sarjassa kuitenkin olisi useita HJK:ita ja KäPa:ja mukana). Lisäksi tavoite tarkoittaa tuon tason luomista pysyväksi olotilaksi vuodesta toiseen.

FC Cote Bleue on yhdistänyt Carry-Le-Rouet'n ja Sausset-Les-Pinsin joukkueet (molemmat ovat vain noin 7000 asukkaan merenrantakyliä Marseillen lähellä, mutta erittäin rikkaita asuinalueita) ja aktiivisesti kutsunut mukaan poikia myös Marseillesta. Kunkin ikäluokan edustusjoukkue pelaa noin 30- 40:n pojan ringillä ja akatemiaperiaatteella. Vielä 17-vuotiaiden sarjassakin pojat käyvät lukiota kentän viereisessä oppilaitoksessa, joka tukee joukkueen toimintaa. DHR-tasoinen kenttä on uudistettu Saussetiin (yksityisrahoilla), jossa ykkösjoukkue harjoittelee isolla ringillään. Kakkonen ja kolmonen harjoittelevat Carryssä, jonne myös ykkösjoukkueesta lähettään poikia vahvistukseksi ja hakemaan motivaatiota.

Axterixin hengessä taivas putosi niskaan sarja-avauksessa

Kauden ensimmäinen sarjamatsi ei kestänyt kuin 11 minuuttia, kun peli ukkosen vuoksi keskeytettiin ja joukkueet komennettiin pukukoppeihin. Kun Provencessa on kesällä kuuma, niin paikalliset sanovat, että "aurinko putoaa". Kun taas sataa kuin saavista, niin silloin "taivas putoaa".

Tuomari yritti vielä kerran palauttaa joukkueet kentälle, mutta samanaikainen salamanisku katkaisi sähköt, eikä kentälle enää uudelleen palattu.

Toinen sarjamatsi saatiin pelattua
 
Ensimmäiset suorituspisteet saatiin plakkariin 1-4 vierasvoitolla Aix Univerciten joukkueesta. Suomalaiskympille 2+0 ja yli pisteen keskiarvolla mennään edelleen, vaikka koko joukkue näyttääkin ehkä vielä hieman vajaakuntoiselta.