Z5

Z5
Catalansin kotikentän seinältä löytyi jalkapallokulttuuria. Vaikeasti suomennettavissa, mutta koitetaan:" Elämä on lahja, onni ja taistelu." Futiskentälle sopisi ehkä paremmin käännös:" Elämänlahja on onni saada kamppailla!"

sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

...aikaa analysoida

Alkuvuosi on täällä Etelä-Ranskan jalkapallosarjoissa sujunut jouten. Välillä tuntuu, ettei pitkien lomien välillä juurikaan ole ehditty pelamaan, saati harjoittelemaankaan tarvittavalla rytmillä. Otteluita onkin kertynyt tälle vuodelle vasta kuusi, vaikka ollaan jo maaliskuun puolivälissä. Tämä kuvastaa hyvin paikallista harjoittelumentaliteettiä, sillä 17-vuotiaana pääosa harjoittelusta pitää olla omalla vastuulla ja jo takanapäin, nuoruuden vuosina tehtynä varastoon. Kun ollaan iässä, jossa kasvu on voimakasta, painetaan seurojen harjoittelussa jarrua ja koitetaan välttää ylikuormitusta. Tästä seuraa myös, että pelien arvo kasvaa ja yritys kentällä säilyy kovana.

Jostakin suomalaisesta netin futiskeskustelusta seurailin mielipiteitä, joissa puntaroitiin miksi suomalaiset junnujoukkueet putoavat ulkomaisten kilpakumppaniensa kärryiltä viimeistään mopo-iän kynnyksellä. Uskoisin että asia ei ole ihan näin. Tosiasia taitaa olla niin, ettemme missään vaiheessa ole päässeet samalle viivalle, vaikka kansainvälisissä turnauksissa ehkä onkin tullut hyviä tuloksia. Kun sattumalta näimme 11-vuotiaita poikia kahden pohjoisen ammattijoukkueen detectionissa, voin sanoa, ettei tuon tasoista teknistä futisosaamista Suomesta löydy edes pari vuotta vanhemmista.

Uskoisinkin että suomalaisten pärjääminen nuoremmissa ikäluokissa on enemmänkin sitä, että meillä lapset ovat aiemmin itsenäisiä. Ulkomaalaispoikien reviiri ei ole vielä laajentunut ihan yhtä kauas mammasta kuin suomalaispojilla. On todella harvinaista, että täällä lähdettäisiin kovinkaan kauas pelimatkoille, eikä varsinkaan ranskankielisen alueen ulkopuolelle. Kansainväliset tapahtumat ovat siis varmasti hyvin jännittäviä ranskalaispojille.(Esimerkiksi KäPa:lle pitää kuitenkin nostaa hattua oikean suuntaisesta toiminnasta nuorella iällä, joka osoittaa, että aikaisella harjoittelulla hyvien valmentajien ohjaamana myös suomalaisen joukkueen on mahdollista pärjätä.)

Ranskalainen systeemi iskee oppia poikiin jo varhaisella iällä. Tarha- ja alakouluikäisten valmennukseen laitetaan hyviä valmentajia ja harjoittelussa vaaditaan paljon. Kilpailu on mukana jo alusta asti ja parhaat yksilöt saavat mahdollisuuksia ja huomiota. Kaikki pienet pojat pelaavat palloa ja kaikki haluavat ammattilaisiksi. Vuosien myötä etsitään oikeanlaisia valmentajia ja seuroja sekä etsitään mahdollisuutta pelata halujen mukaisessa seurassa. Kiihkeästi mukana kulkevat vanhemmat arvioivat kriittisesti seuran toimintaa ja niinpä pojat vaihtavat paljon seurasta toiseen.

Kun ikää alkaa tulla yli mopoiän, harrastus siirtyy omatoimisemmaksi. Tarjolla on paikallinen specialiteetti, sillä 5v5-kenttiä on joka puolella ja ne ovat täynnä eri-ikäisiä pelimiehiä. Mukaan pääsee kuka vaan (tyypillisesti 5€/h) ja pelien taso on aina korkeaa, sillä kaikilla pysyy pallo jalassa. Peli on nopeaa, kontaktirikasta ja yhtä sumppua. Kenttä on pieni , noin 10 x 20 m ja niitä on tarjolla valtava määrä pitkin Marseillea. Näistä ammennetaan treeniä ja elämyksiä joukkueharjoitusten ulkopuolella ja itsekin käyn pelaamassa työporukan kanssa vastaavassa.

Kaikki pelaa tarkoittaa täällä, että kaikki pelaa, ikään ja tasoon katsomatta. Seurajoukkueessa - siis siinä ykköskentällisessä - ei kaikkien tarvitse saada pelata, kun jokaiselle kerran jostain löytyy oman tasoisensa peli, jossa mahtuu mukaan pelaamaan. Pitää vain etsiä ja löytää se oma paikkansa. Ehkäpä tässä suhteessa voisi olla suomalaisessa järjestelmässä mietinnän paikka? Voisimmeko mekin ohjata aktiivisemmin pojat oman tasoisiinsa ryhmiin? Kokemus täältä on, ettei siitä kukaan mieltään pahoita pysyvästi, kun se tehdään ajoissa ja pidetään ovi auki kehittyä hitaammin.