Z5

Z5
Catalansin kotikentän seinältä löytyi jalkapallokulttuuria. Vaikeasti suomennettavissa, mutta koitetaan:" Elämä on lahja, onni ja taistelu." Futiskentälle sopisi ehkä paremmin käännös:" Elämänlahja on onni saada kamppailla!"

sunnuntai 13. marraskuuta 2011

" Ranskalainen systeemi "

Tätä kirjoittaessa kolme kuukautta ranskalaisen pelisysteemin opiskelua on takanapäin. Oppi kentältä on, ettei tuollainen aika vielä riitä paikallisen pelitavan omaksumiseen. Vaikka pelurimme pelilahjat aina aika ajoin erottuvat massasta, kun hieman tilaa aukeaa, on kuitenkin pääsääntöisesti kyseessä nopearytminen pallomylly keskialueella. Maata pitkin ja lyhyin etäisyyksin. Aggressiivisesti palloon iskien ja suojaukset kiertäen. Sellaisessa pelitavassa ei ole tähtiä eikä loisteta, vaan peli on jatkuvaa pallon riistoa. Jalat siis tukevasti maahan ja tavoitteille on annettava aikaa.

Olemme tehneet kaksi suurta futishavaintoa:

·        Pallon suojaaminen ei riitä. Se pitää myös olla hallussa ennen suojaamista. Suomessa - totta puhuen - hyvä pallon suojaaminen monesti riittää, mutta Ranskassa on poikiin sisäänrakennettu jatkuva pyrkimys palloon. He ovat ohi suojausta yrittävästä, ennen kuin sitä ehtii aloittamaankaan.

·        Ei riitä, että on vapaana. Kun peli on nopeaa, ei monikaan ehdi katselemaan kauas laidoille, vaan jokaisen pitää tehdä itsensä vapaaksi ja syötettäväksi riittävän lähelle palloa. Kun tähän pystyy, on omaksunut tason, joka täällä on äidinmaidossa. Vaatimuksena on armoton määrä liikettä ja peliaika on pitkä; 2 x 45minuuttia.

Juniorit ovat Ranskassa niputettu aina kahden ikäluokan eriin. Esimerkiksi oman pelurimme tapauksessa on tänä vuonna kyseessä U15, kun ensi vuonna se on jo U17. Näillä ikäryhmillä pelataan sitten monenlaisia ja eritasoisia sarjoja:

·        Korkein saavutettavissa oleva sarjataso Ligue Mediterraneessa on Division Honneur. Sitä johtaa Bel Air, kannoillaan Nice ja Olympique Marseille. Sarjaa pelaa 12 joukkuetta.
·        Seuraava sarjataso on Division Honneur Regional (D.H.R.), jota ASA:n U15-ikäluokan ykkösryhmä pelaa. Siinä on kaksi 12:sta joukkueen lohkoa. Lohkoa A johtaa tällä hetkellä Cannes, meidän ASA 1:n ollessa seitsemäs.
 -> Pelillisesti arvioisin, että tämä sarjataso on pelinopeudeltaan yläpuolella suomalaisten joukkueiden tämän ikäluokan tason. Yksilöiden teknisessä osaamisessa emme ole perässä.
·        Kolmas taso on U15 Excellence. Se on pienemmän maakunnan aluesarja, mutta kun Bouches-du-Rhonen maakuntaan kuuluu mm. Marseille ja Aix, tämäkin 12 joukkueen sarja on todella kovatasoinen.
-> Tämän voisi laittaa kotimaisen etelä-länsisarjan aivan kärjen kanssa samalle viivalle. Tästä sarjasta voisi löytää HJK:n tai KäPan.
·        Neljäs taso, U15 Pre-Excellence on se taso, jossa pelurimme oma ASA 2 pelaa. Taso on niin laaja, että kaikkien pelien ollessa tasaisia ei suurta eroa ylempään sarjaan ole.
-> Tämän sarjan kärki säilyisi hyvin suomalaisessa etelä-länsi sarjassa.
·        Viides taso, U15 Honneur, on suomalainen aluesarja ja ykkönen yhdessä. Kova yritys, paljon joukkueita ja kiihkeä asenne. Tässä sarjassa pelaa ASA 3.

Ikäluokkajärjestelmä tuo kaikille tasoisiaan pelejä. Se on mukava havaita kentän reunalle, sillä kaikki pelit ovat tasaisia. Kahden ikäluokan sotkeminen, kova yritys ja tasainen kilpailu tuo kuitenkin mukanaan haittapuolen. Kolmen kuukauden aikana kentälle on kutsuttu ambulanssi jo kaksi kertaa ja oman joukkueen poikiakin on kannettu sairaalaan jo kolme. Tuollainen määrä loukkaantumisia vastaa koko sitä kahdeksaa vuotta, joka Suomessa on tullut kentän laidalla oltua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti